Çmimet e naftës dhe benzinës kanë arritur në nivele rekord këto ditë dhe Qeveria pritet ta bëjë shpejt një ndërhyrje, që për naftëtarët do të ishte brutale.

Spread the love

Qeveria shpejt pritet ta marrë një vendim lidhur me rregullimin e çmimeve të naftës dhe benzinës, i cili sipas naftëtarëve, do t’i linte në rrugë rreth 5 mijë punëtorë. Naftëtarët po e shqyrtojnë mundësinë që t’i mbyllin pikat e derivateve në shenjë proteste.

Ministria e Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë ka njoftuar dje se është duke punuar për vendimin e ri për rregullimin e çmimeve të naftës që do t’i “mbrojë konsumatorët dhe konkurrencën sipas ligjit”.

Naftëtarët janë mbledhur sot për të diskutuar lidhur me këtë situatë. Ata po e shqyrtojnë mundësinë e mbylljes së pikave të derivateve në shenjë proteste pas vendimit të paralajmëruar të Qeverisë.

Sipas një drafti të këtij vendimi për të cilin raportoi Buletini Ekonomik, parashihen kufizime në fitimet e naftëtarëve, nga çka çmimet aktuale të naftës dhe benzinës parashihen të bien për 12 centë.

Kryetari i Shoqatës së Naftëtarëve, Fadil Berjani tha dje në Frontal të T7 se rritja e çmimeve në bursë ka bërë që në Kosovë të shtrenjtohet nafta dhe benzina.

Vendimi që pritet ta marrë Qeveria cilësohet shkatërrues nga naftëtarët. Berjani tha se kompanitë e karburanteve po punojnë me humbje edhe aktualisht, posi Qeveria mori vendim të mos iu lë më shumë se 6% fitim.

“Ju lutem. Duhet ta kuptoni se ne nuk i prodhojmë derivatet e naftës. Çmimet vijnë nga bursa BERZA dhe OPEC. Çmimi furnizues është 1.75 për litër dizel, cka do të thotë se po punojmë me marzhë të fitimit në humbje. Vendimin e kemi respektuar. Ka qenë gabim fatal ai vendim ku shumica e kompanive janë drejt falimentimit”, tha ai.

Berjani kërkoi që Qeveria ta heqë akcizën për derivatet, dhe jo ta marrë vendimin që u paralajmërua, e që sipas tij përcakton “një marzhë që i shkatërron kompanitë”.

“Nëse don t’i lënë 5 mijë punëtorë rrugëve… Ju lutem, me 4-5 cent fitim nuk mund të punojë askush. Çdo pompë e benzinës i ka deri 15-20 punëtorë. Me këto para nuk mund t’i mbajë ata”, tha Berjani.

Sipas draftit të vendimit të Qeverisë, 2 dero në 3 centë do të përcaktohet fitimi për një litër naftë për shitësit me shumicë, ndërsa 6-10 centë për shitësit me pakicë.

Ndërkaq, 10 centë pritet të përcaktohet fitimi për shitje me pakicë për subjektet që nuk importojnë.Gazeta Express

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*