Orët e humbura të mësimit gjatë grevës, do të zëvendësohen

Spread the love

Orët e humbura të mësimit gjatë grevës, do të zëvendësohen

0Shkepje
Image result for shkolla

Përderisa nga Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë thonë se një nga mënyrat që mund të përzgjidhet për zëvendësimin e orëve është vazhdimi i mësimit për tri javë nga dita kur është paraparë përfundimi i mësimit, nga SBAShK-u thonë se janë mësimdhënësit ata që do të vendosin se kur do të ndodhë ky zëvendësim.

Këshilltari i ministrit të Arsimit, Valmir Gashi, ka treguar disa nga mënyrat që janë paraparë të ndodhë zëvendësimi pas takimit që kanë pasur me drejtoritë komunale të Arsimit.

“Vendimi nuk është marr ende, mirëpo ditë më parë kemi zhvilluar një takim bashkë me drejtoritë Komunale të Arsimit, ku janë diskutuar edhe tema të tjera, mirëpo ndër temat kryesore ka qenë edhe çështja e zëvendësimit të orëve të humbura gjatë grevës. Kemi marrë sugjerimet nga drejtoritë komunale dhe janë diskutuar të gjitha mënyrat më të mira se kur është koha më e përshtatshme për të zëvendësuar këto orë. Ministria është akoma në pritje të raporteve finale nga të gjitha komunat në nivel vendi, në mënyrë që mbi bazën e këtyre raporteve të nxjerr edhe vendimin. Disa nga sugjerimet të cilat edhe kanë marrë një dakordësi më të madhe në atë takim ka qenë që pushimi pranveror, do të thotë ekziston mundësia që pushimi pranveror të ketë proces mësimor, të mos jetë pra pushim. Gjithashtu, një pjesë edhe gjatë vikendit, por kjo të fillojë pak më vonë, jo gjatë këtij muaji dhe për orët që mbeten në fund të vitit shkollor”, ka thënë ai.

Ndonëse tri javë mësimdhënësit nuk kanë mbajtur mësim, ata janë paguar për muajin janar.

Për këtë çështje refuzojnë të flasin nga Ministria e Arsimit, duke thënë se kjo është çështje e komunave.

Se orët do të zëvendësohen e thonë edhe nga sindikata e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës, por që potencojnë se janë mësimdhënësit ata që do të vendosin se kur do të ndodh një gjë e tillë.

Nënkryetarja e SBAShK-ut, Vjollca Shala, për KosovaPress ka thënë se edhe pse ligji për grevat lejon që ditët e grevës të mos zëvendësohen, sipas saj, mësimdhënësit kanë deklaruar se janë të gatshëm të zëvendësojnë orët e humbura.

Edhe sa i përket pagesës që mësimdhënësit kanë marrë për muajin janar, Shala thotë se është e rregulluar me ligjin për grevat.

“Mësimdhënësit paguhen ngase ligji mbi grevën e lejon mbajtjen e grevës dhe në kuadër të ligjit mbi grevat është aty një nen ku thuhet se punëtorët ose punonjësit të cilët janë në grevë, e që në rastin konkret mësimdhënësit kanë qenë në vendet e tyre të punës nuk iu bëhet kurrfarë ndalese sa i përket të ardhurave materiale”, ka thënë ajo.

Ani pse ministria e Arsimit dhe SBAShK-u thonë se orët do të zëvendësohen, nga Instituti “Edguard” thonë se edhe nëse ky zëvendësim nuk ndodh, nuk është se do të humbet diçka.

Rinor Qehaja nga ky institut, ka thënë se sa herë ka pasur zëvendësime të tilla, jo gjithherë cilësia e mësimdhënies në këto orë ka qenë e duhura.

Kujtojmë se mësimdhënësit kanë mbajtur grevë për shkak të pakënaqësive ndaj ligjit për paga, ku kanë kërkuar që koeficienti të rritet për 30 për qind. Vetëm pas tri javëve të grevës ata kanë arritur marrëveshje me Qeverinë e Kosovës. /Telegrafi/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*