Sanxhaku kërkon bashkim me Kosovën

Spread the love

INTERVISTA

Sanxhaku kërkon bashkim me Kosovën

NGA KUSHTRIM MALIQI MË 5 SHKURT 

Nga e majta Lideri i boshnjakëve në Sanxhak, Sulejman Ugljanin, me gazetarin e gazetës “Bota sot”, Kushtrim Maliqi, gjatë realizimit të intervistës 

Në një intervistë ekskluzive për “Bota Sot”, Lideri i Boshnjakëve në Sanxhak Dr. Sulejman Ugljanin, ka folur gjatë për gjendjen e boshnjakëve në Sanxhak, për shqiptarët dhe kushtet me të cilat jetojnë ata në Sanxhak, për raportet e liderëve atje me Beogradin por edhe me Prishtinën, për dallimet apo të përbashkëtat mes shqiptarëve dhe boshnjakëve, ku ndër të tjera tha se, në Sanxhak, jo rrallë dëgjon idivid por edhe familje që thonë “këtë vikend do të shkoj ta pushoj shpirtin në Kosovë”, ka thënë ndër të tjera kryetari Ugljanin.

Qyteti i Novi Pazarit ku ka udhëtuar gazetari jonë për ta realizuar këtë intervistë, gjendet jo larg prej qytetit të Mitrovicës. Për të shkuar atje, kalon kah liqeni i bukur i Ujmanit, në kufi takon policë të cilët nga ana e serbisë vijnë shumica pikërisht nga Sanxhaku.

Ugljanin: Ne kur flasim për këto çështje, duhet të kthehemi tek rënia e ish-Jugosllavisë, ne mbi 50 vite kemi jetuar në një shtet të përbashkët, në të cilat kanë qenë 6 republika, 2 krahina dhe atëherë në boshnjakët kemi qenë të pranuar si komb. Në siç edhe e dini, punojmë tash 29 vite në skenën politike të Jugosllavisë së atëhershme. Kënaqësia apo pakënaqësia jonë ka të bëjë me dy gjëra. Boshnjakët janë popull i mirë, i kulturuar,  i përgjegjshëm dhe i organizuar sikur të gjithë popujt tjerë evropian, të cilët jetojnë këtu, por sa i përket raporteve me shtetin, për boshnjakët është shumë e vështirë. Shteti serb ka raporte jo miqësore me boshnjakët, Sanxhaku është tokë e okupuar që nga viti 1918 e këndej, mes Serbisë dhe Malit të Zi. Statusi i Sanxhakut ende nuk është i zgjidhur, ne e kemi referendumin e vitit 1991 ku kemi shprehur vullnetin tonë për autonomi të plotë politike dhe territoriale dhe të drejtën për t`iu bashkuar njërës prej republikave. Ne duke u thirrur në të, kemi filluar të bisedojmë me Unionin Evropian, fatkeqësisht BE këtë çështje nuk e ka zgjidhur, kemi qenë në të gjitha konferencat deri në marrëveshjen e Dejtonit. Në konferencën e Dejtonit është ndalur agresioni i Serbisë dhe shteteve tjera në Bosnje dhe Hercegovinë, por nuk është zgjidhur kriza në Jugosllavi, keni parë pas saj përpjekjen e regjimit të Millosheviqit që ta zhduk popullin shqiptarë, ka bërë gjenocidt në Srebrenicë, Sanxhak e kështu me radhë, do të thotë se Dejtoni vetëm se e ka ndalur gjenocidin e Serbisë dhe Malit të Zi, por nuk e ka zgjidhur problemi. Ne kështu siç jemi, nuk jemi të kënaqur me statusin tonë, kërkojmë nga BE dhe SHBA që janë bartës të kësaj konference ta zgjidhin edhe statusin e boshnjakëve edhe të Sanxhakut.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*