Limaj për mediat serbe: Ka ardhur koha që Serbia ta njohë pavarësinë e Kosovës

Spread the love

 

 

 

Zëvendëskryeministri i Kosovës, Fatmir Limaj, ka dhënë një intervistë të gjatë për mediet serbe.

Në këtë intervistë, numri dy i qeverisë së Kosovës ka folur për dialogun me Serbinë, taksën 100%, Gjykatën Speciale dhe tema tjera.

 

Poashtu ka folur edhe për arsyet që çuan shqiptarët në formimin e UÇK-së dhe presidentin e Serbisë, Aleksander Vuciq. Limaj ka thënë se është koha që Serbia të njohë pavarësinë e Kosovës. Limaj i cili është votuar nga Kuvendi i Kosovës si bashkëdrejtues i Delegacionit Shtetëror për Bisedime me Serbinë ka thënë se në fazën finale të dialogut pret të arrihet një marrëveshje përfundimtare me Serbinë.

Në këtë intervistë për mediet serbe, kryetari i Nismës Socialdemokrate ka thënë se Kosova është shtet i pavarur, i njohur dhe pranuar nga më shumë se 100 vende të botës dhe nga të gjitha shtetet që rrethojnë Serbinë. Sipas, Limajt është koha që Serbia të bashkëjetojë me ketë realitet.

“Për të gjithë është i njohur çka nënkupton për Kosovën dialogu me Serbinë dhe cili është synimi i Kosovës dhe atë e thashë edhe me lart. Arritja e një marrëveshjeje gjithëpërfshirëse obliguese për palët që çon në njohje reciproke, anëtarësimi i Kosovës në OKB dhe ky është pozicioni zyrtar i Republikës së Kosovës. Natyrisht në atë marrëveshje gjithëpërfshirëse do të ketë tema të veçanta që Kosova do t’i ngritë sikundër që edhe Beogradi mund të propozojë tema të veçanta për t’i trajtuar. Në anën tjetër, ende nuk kemi parë asnjë dokument apo propozim zyrtar nga Beogradi se si e sheh marrëveshjen përfundimtare”, ka thënë Limaj për ‘expres.net’.

Sa i përket taksës 100%, Limaj ka thënë se kjo ka ardhur si rezultat i sjelljes agresive nga ana e shtetit serb ndaj Kosovës. Taksa ka ardhur fatkeqësisht si rezultat i sjelljes agresive deri në kufij armiqësore e shtetit serb në drejtim të Kosovës. Kosova për vite të tëra ka toleruar sjelljen agresive dhe pengesat që Serbia ia ka bërë shtetit të Kosovës, biznesit të Kosovës dhe qytetarëve të saj. Serbia në vazhdimësi ka penguar qarkullimin e lirë të mallrave dhe njerëzve nga Kosova në drejtim të Serbisë. Ajo ka vënë pengesa të ndryshme burokratike, barriera jotarifore duke mos njohur e pranuar dokumentacionet e lëshuara nga administrata jonë shtetërore, duke improvizuar lloj-lloj pengesash administrative për t’ia pamundësuar lëvizjen e lirë biznesit të Kosovës në drejtim të Serbisë dhe qarkullimit të lirë të qytetarëve.

Shto këtu edhe sjelljen penguese e agresive të Beogradit nëpër forume të ndryshme ndërkombëtare kanë sjellë në një pikë që Kosova ka qenë e detyruar të reagojë në funksion të vetëmbrojtës. Çfarë reagimi tjetër mund të pritni nga një shtet i cili fyhet, i cili nuk njihet, punohet kundër tij, hyn mallra duke përbuzur emërtimin e tij kushtetues, nuk respekton asnjë ligj të atij shteti dhe në anën tjetër kërkoni që të mos ju preken interesat e juaja tregtare apo ekonomike.

Deri më tani marrëdhëniet Kosovë-Serbi kanë qenë të njëanshme vetëm në interes të Serbisë. Kështu nuk shkon më. Ne jemi për marrëdhënie bashkëpunimi siç kemi dëshmuar në të kaluarën, mirëpo me respekt të dyanshëm dhe reciprocitet. Në situata normale vënia e tarifës është absurde dhe në kundërshtim me vizionin tonë për ekonomi të lirë e qarkullim të papenguar të mallrave dhe njerëzve, mirëpo siç e potencova edhe me lart, është e qartë se marrëdhëniet Kosovë-Serbi janë jonormale dhe për t’u kthyer në situatë normale ne presim ndryshimin e sjelljes të Serbisë.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*