Omicron vjen në Kosovë, IKSHPK konfirmon nëntë rastet e para

Spread the love

Instituti Kombëtar i Shëndetit Publik ka konfirmuar nëntë raste të reja me variantin Omicron në Kosovë.

IKSHPK ka bërë të ditur se nga 22 mostra të testuara, 9 prej tyre kanë rezultuar pozitive.

Sipas njoftimit, dy raste janë të imprtuara nga SHBA-ja, dy nga Londra, një rast nga Franca dhe katër raste që janë detektuar në Mitrovicë mohojnë historine e udhëtimit dhe se kanë pasur kontakte me dikë nga jashtë.

Komunikata e plotë:

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike i Kosovës ka bërë të ditur se, sot, më 26 dhjetor 2021, në laboratorin e Mikrobiologjisë molekulare, Departamenti i Mikrobiologjisë të IKShPK, janë testuar 22 mostra pozitive në SARS-CoV-2, të periudhës kohore 15-25 dhjetor 2021.

Nga këto mostra, nëntë (9) prej tyre kanë rezultuar pozitive në prani të variantit Omicron (B.1.1.529). Nga hulumtimi epidemiologjik, ka rezultuar se nga këto raste:

 · 2 raste janë të importuara nga SHBA-të,

 · 2 raste janë të importuara nga Londra, Mbretëria e Bashkuar,

 · 1 rast është i importuar nga Franca; dhe

 · 4 raste me variantin Omicron të detektuar janë në komunën e Mitrovicës,  të cilët mohojnë historine e udhëtimit dhe se kanë pasur kontakte me dikë nga jashtë.

Testimi është kryer me RT PCR dhe kit-e shtesë të pranuar përmes OBSh-së. 

Pas paraqitjes së variantit Omicron (B.1.1.529) në botë, Evropë, rajon e tashmë edhe në Kosovë, parashikohet që të rëndoj situatën epidemiologjike. Ky variant, në bazë të të dhënave të deritanishme nga bota, ka një përhapje edhe më të shpejtë se varianti Delta Plus. 

MSh dhe IKSHPK u bëjnë thirrje qytetarëve që ti zbatojnë me përpikëmëri masat në fuqi dhe që të vaksinohen dhe ti inkurajonë tjerët për vaksinim. Kosova disponon me vaksina të miratuara për përdorim nga trupat më relevant botërorë. Vaksinimi mund të bëhet kurdo, pa termin, pavarësisht vendbanimit e shtetësisë.

#VAKSINOHU

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*