Zbulohet një xhami 1,200 vjeçare në Izrael, një ndër të parat në botë

Spread the love
Zbulohet një xhami 1,200 vjeçare në Izrael, një ndër të parat në botë

Një nga xhamit më të vjetra, e ndërtuar para rreth 1,200 viteve më parë, është gjetur nga arkeologët në shkretëtirën Nagev të Izraelit.

Mbetjet, që datoj nga shekulli i 7-të apo 8-të, janë gjetur në qytetin e Bedouinit në Rahat, transmeton koha.net.

Autoriteti i antikitetit Izraelit (IAA) thotë se xhamia është zbuluar gjatë ndërtimeve që po bëhen në këtë zonë, raporton BBC.

Kjo është xhamia e parë që është gjetur e asaj periudhe në këtë zonë, duke u krahasuar me moshën e atyre që janë gjetur në Mekë e Jerusalem, thotë IAA.

Drejtuesit e gërmimeve, Jon Seligam e Shahar Zur thonë se kjo xhami do të jetë “një zbulim i rrallë kudo në botë”.

Studiuesit besojnë se kongregacioni i xhamisë ka shumë të ngjarë të kenë qenë fermerë lokalë.

Ndërtesa ishte e formë drejtkëndore, kishte vendin e imamit dhe ishte e kthyer drejt Mekës.

“Këto karakteristika janë prova për qëllimin që ishte përdorur kjo ndërtesë, qindra vite më parë”, ka thënë Mr Seligman.

Kjo është nga xhamit e para që është ndërtuar pas arritjes së Islamit në atë që njihet si Izraeli i sotëm, kur arabët pushtuan krahinën e atëhershme bizantine në vitin 636, sipas GIdeon Avni, një ekspert i historisë së hershme të Islamit.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*